torstai 25. huhtikuuta 2013

Valkosipulin hiipat näkyvissä

Valkosipuli on aina yhtä luotettava keväisin. Heti lumien sulettua ensimmäiset hiipat tulevat näkyviin. Tänä vuonna valkosipulimme ovat kuitenkin lähteneet hitaammin kasvuun kuin aikaisemmin. Voi olla, että sipulit istutettiin aiempaa syvempään tai sitten maa on myöhäisen kevään takia normaalia kylmempää.

Viime vuosina meillä on ollut epäonnea valkosipulin kanssa. Pari vuotta sitten valkosipulin kasvun pysäytti sipulikoin toukat. Sipulit jäivät normaalia pienemmäksi, joten päädyimme tilamaan ranskalaisia istukassipuleita oman kannan lisäksi. Seuraavana keväänä valkosipulit tulivat nätisti esiin keväällä, mutta lähes kaikki ranskasta tilatut valkosipulit muuttuivat valkoisiksi ja mätänivät peltoon. Eli istukassipulin mukana saimme todennäköisesti jonkin virustaudin. Omat valkosipulikannat kuitenkin tuottivat kohtuullisen hyvän sadon, mistä suurimman osan istutimme viime syksynä maahan. Nyt jännitetään onnistuisiko valkosipulin viljely ilman ongelmia pitkästä aikaa. 

Kokeilimme osan valkosipulinmaan kattamista syksyllä istutuksen jälkeen. Kate ehkäisee rikkakasvien kasvua ja pidättää kosteutta maassa. Toisaalta katesilppu toimii myös eristeenä, milloin maa lämpiää hitaammin keväällä. Lannoitteena käytämme kompostoitua hevosenlantaa, jota saamme lähitilalta. Hevosenlanta ei ole kovin ravinnerikasta, mutta eloperäisen aineksen lisääminen muun muassa parantaa maan rakennetta, kasvattaa vedenpidätyskykyä ja vilkastuttaa maan mikrobitoimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti